Rukola – właściwości i uprawa

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Popularna rukola, która służy nam jako dodatek do sałatek czy też przysmak na kanapki, ma w sobie wiele wyjątkowych właściwości. Rukolę z powodzeniem możesz uprawiać w swoim ogrodzie. Zobacz, jakie warunki powinieneś jej wówczas zapewnić. 

Ogólne informacje

Rokietta siewna, czyli rukola, jest rośliną, którą zaliczamy do rodziny kapustowatych. Jest jednoroczną rośliną, która w warunkach naturalnych rośnie przede wszystkim na terenach charakteryzujących się ciepłym klimatem, tj. w Afryce, Indiach, Australii czy też Nowej Zelandii. W niektórych krajach z rukoli wytwarzany jest olej służący do konserwowania warzyw. Rukolę wykorzystujemy jako dodatek do zdrowych sałatek lub innych dań. Jej specyficzny, lekko gorzki smak sprawia, że wiele potraw nabiera po jej dodaniu specyficznego charakteru i aromatu. Liście rukoli są ciemnozielone, cała roślina w fazie największego wzrostu może osiągać do trzydziestu centymetrów. Jeśli chodzi o kalorie, które dostarczamy naszemu organizmowi podczas spożywania rukoli, to ich liczba jest niewielka. W 100 gramach rukoli jest niespełna 25 kalorii. Z powodzeniem mogą ją więc spożywać osoby, które są na diecie, tym bardziej że jest to niezwykle odżywczy produkt. 

Właściwości

Drogocennych właściwości rukoli jest naprawdę bardzo wiele. Roślina jest bogata w związki, które mają funkcję przeciwutleniającą. Jej spożycie ma ogromny wpływ na zwalczanie w naszym organizmie wolnych rodników, które są jedną z przyczyn przyspieszonego procesu starzenia komórek. Witaminy, które dostarczy nam rukiew siewna to przede wszystkim A, C i E. Przez wielu rukola nazywana jest sałatą młodości. W wyniku regularnego spożycia rukoli procesy i zmiany neurodegeneracyjne zatrzymują się. Zmniejsza się więc wówczas ryzyko zwyrodnień plamki żółtej czy też niszczenia włókien kolagenowych. W liściach rukoli znajdziemy też mnóstwo substancji aktywnych wpływających na łagodzenie stanów zapalnych czy nawet bakteryjnych. Właściwości rukoli gruntownie zwiększają odporność naszego organizmu. Warto włączyć rukolę do naszej diety, jeśli borykamy się z chorobami takimi jak na przykład grypa, artretyzm czy też problemy jelitowe. Dodatkowym atutem rukoli jest to, iż wpływa ona również na stan naszych kości. Ta właściwość związana jest bezpośrednio z witaminą K i wapniem, które występują w sałacie. Jeśli mamy problemy z ciśnieniem również powinniśmy zacząć regularnie jeść rukolę. Roślina wspomoże nasze serce i zadziała korzystnie na całą skórę – nawilży ją od wewnątrz. 

Uprawa rukoli

  1. Stanowisko

Stanowisko, które powinno się wybrać, by uprawiać rukolę, powinno być delikatnie zacienione. Czas uprawy zdecydowanie powinien przypadać na wiosnę i lato. Miejsce to musi cechować się też bardzo żyzną, przepuszczalną glebą o odczynie obojętnym. Dużą uwagę należy przywiązywać do regularnego nawadniania rośliny. Jeśli nie będziemy sumienni, smak rośliny będzie kiepski, gdyż stanie się bardzo gorzka. Rukolę możesz uprawiać na balkonie. Kilkanaście dni po pierwszym wysiewie będziesz mógł się cieszyć efektami swojej hodowli. 

  1. Wysiewanie rukoli

Ze spokojem możesz wysiewać roślinę między marcem a wrześniem co dwa lub trzy tygodnie. Dzięki temu nieustannie będziesz się cieszyć świeżymi liśćmi. Plony zbieraj, gdy roślina osiągnie mniej więcej 12 centymetrów. Wówczas możesz od razu pobrać całą rozetę rośliny albo tylko jej kilka liści.

  1. Zimowanie

Jeśli chcesz zimować swoją roślinę bezpośrednio w ogrodzie, to powinieneś późno wysiać nasiona, czyli w okolicach października. Ważne, by jeszcze przed wystąpieniem przymrozków dobrze chronić ziemię. Najlepszym na to sposobem jest zabezpieczenie terenu, na którym jest posadzona roślina, odpowiednim materiałem. Dzięki takiemu zabiegowi już na początku kwietnia rośliny będą obfitować w pierwsze liście. 

  1. Choroby 

Rukola raczej nie jest rośliną, która sprawia problemy podczas uprawy. Czasami zdarza się jednak, że zaatakują ją szkodniki. Możesz łatwo temu zapobiec, okrywając szczelnie doniczki lub ziemię z sadzonkami włókniną ogrodową. 

Zdjęcie główne: Lisa/pexels.com

Amadeusz Keler
Amadeusz Keler jest absolwentem architektury krajobrazu na SGGW w Warszawie. Zdobywał doświadczenie zarówno w Polsce, jak i za granicą, pracując w pracowniach projektowych w Holandii i Niemczech.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Zasady wyboru i eksploatacji zestawów hydroforowych – praktyczny przewodnik
Zasady wyboru i eksploatacji zestawów hydroforowych – praktyczny przewodnik
Poznaj zasady wyboru optymalnego zestawu hydroforowego i dowiedz się, jak prawidłowo go eksploatować. Twój praktyczny przewodnik do efektywnej pracy z systemami hydroforowymi.
Poradnik – jak wybrać odpowiednią klimatyzację do swojego domu?
Poradnik – jak wybrać odpowiednią klimatyzację do swojego domu?
Poznaj kroki, jakie powinieneś podjąć przy wyborze klimatyzacji do domu. Dowiedz się, jak odpowiednio rozważyć kwestie techniczne, finansowe i komfortowe.
Jak wybrać idealne blaty kuchenne z kamienia naturalnego?
Jak wybrać idealne blaty kuchenne z kamienia naturalnego?
Odkryj tajniki wyboru idealnych blatów kuchennych wykonanych z kamienia naturalnego. Porównaj różne typy kamienia, a także dowiedz się o jego zaletach i wadach.
Ostatnie wpisy
Polecamy